Galleri Sillvik

GALLERI SILLVIK

Galleri Sillvik är en konstsalong för olika konstyttringar och erfarenheter sedan 2019, en arena för konstnärer och betraktare att enkelt ta del av konstens olika språk och former.

Välkommen!

Hälsningar Sillviks utställningstkommitté

Öppettider

Lördag och söndag kl. 12:00 och 15:00

mellan juni och augusti.

Konstkalender 2021

Juni

SOLVEIG SKOGLUND

Född 1944 i Ullånger, Ångermanland.

Uppväxt i Eskilstuna, numera bosatt i Vendelsö.

Intresset att rita och måla har funnits sedan barnsben.

Självlärd inom måleri.

Teknik olja och akryl.

Utställningar sedan 1991.

CILLA ADLERCREUTZ

Just nu är jag fascinerad av böjda linjer och former av tempel i Indien. Inspirationen hämtar jag från minnen av ögonblicksbilder som till exempel en ekorres eleganta svansföring till en vacker linje i mina former av lera.

Efter konstutbildning på Konstfack, Konstakademin, Orrefors glasbruk och Bildpedagogiska institutet har jag skapat och spridit mina alster över världen via företag och svenska ambassaderna. Numera undervisar jag i Bild på Huddingegymnasiet för invandrande ungdomar.

LOTT TÖRNGREN

Alla former av pyssel, handarbete, hantverk har alltid roat, men inget är som leran! Jag älskar detta fantastiska material som under arbetets gång går från mjuk och plastisk, till alldeles torr, stabil och skör, och på vägen kan bearbetas, byggas till, täljas… Möjligheterna är oändliga! Därtill kommer det alltid lite oförutsägbara glaseringsmomentet. Jag tröttnar helt enkelt aldrig.

Keramik har varit min hobby i 25 år och allt talar för att det kommer vara så i minst 25 år till.

Jag arbetar med lergods och gör framförallt bruksföremål i olika tekniker, men även skulptur. Jag använder också raku som är en spektakulär teknik för att bränna godset, som ger glasyren spännande effekter.

MADELEINE HÄGG-LILJESTRÖM

Keramiken är för mig en fantastisk hobby som ger tillfredställelsen i att få arbeta med händerna och skapa fritt vad, när och hur jag vill. Jag är främst fokuserad på drejade bruksföremål, men använder också andra tekniker som tumning och montering. Jag arbetar för närvarande i lergods, men har tidigare främst arbetat med stengods.

De senaste åren har jag blivit fascinerad av raku. Under 2020 var jag på en workshop hos den kända konstnären och keramikern Danny Leonette på Gotland och lärde mig fler tekniker för rakubränning.

Juli

ANNIKA ALM

Jag har hållit på med händerna hela mitt liv. Blivit inspirerad av det som funnits runt omkring mig och använt de material som varit tillgängliga och utvecklat mitt kunnande. Karva figurer i eneträ blev hugga skulpturer i marmor och hålla på med tennfigurer blev bronsgjutning. När mina barn var små började jag med bildväv för det var inte så kletigt.

På gamla dar har jag börjat arbeta med stengods för det kräver mindre kroppskrafter.

MARGARETA ÖHBERG

Jag inspireras av vår underbara natur som jag tolkar på mitt sätt. Att måla av vad ögat ser är inget för mig. Jag målar de känslor som finns i mig, upplevelser som jag bär på eller inspireras av.

Älskar att pröva mig fram, utmana både färger och material och testa gränser. Samarbetet mellan färg, vatten och mig är inte alltid enkelt. Den inledande tanken/ målet kan bli något helt annat. Det är spännande och jag gläds över att hitta själen i bilden som växer fram.

Jag är uppvuxen i övre Norrland, det har gett mig mycket fjäll och vidder i mina målningar. Hav, kuster och vild natur betyder mycket för mig.


En del av mina målningar blir underlag till brukskonst. Jag trycker upp kuddar, brickor eller kort. Det är mitt sätt att ge möjlighet att uppleva min konst utan att hänga den på väggen.

SAMLINGSUTSTÄLLNING

Möt utställare och deras konsthantverk i det som tidigare varit Herrns Arbetsrum. I detta rum har Galleri Sillvik anordna en marknadsplats i miniatyr där du som besökare kan köpa direkt av utställarna. Här finns en variation av uttryck inom konstens alla yttringar som vi hoppas att du uppskattar.

Augusti

PETER SPERBER

Min mor var konstnärlig. Hon var ett av 13 syskon. Många av dem var musikaliska. Mor spelade piano trots en hörselskada.

Min konstnärliga bana startade under det nyinköpta pianot. Morgonen efter installationen upptäckte mor att emballaget runt pedalerna var illustrerade av den lille.

Jag fastnar gärna vid uttjänta ting med dunkel historia. Picasso uttryckte något som jag stämmer in i: ”Jag söker inte. Jag finner.”  En idé föds och så släpper jag den. Någon gång i framtiden så stöter jag på något som gör det möjligt att konkretisera idén jag hade.

EUGENIA BANDEIRA

Att skapa gör mig levande och kraftfull säger Konstnären Eugenia Bandeira. Att tänja på gränser, utforska och experimentera, skapa fritt och lekfullt blir det naturliga. Helt intuitivt målar hon en ständigt föränderlig värld. I sina verk söker hon efter livets ursprung och mening. I sitt sökande har hon funnit trädgården, havet och vattnet vilka har en central roll i hennes konst.

Bandeira beskriver sin skapandeprocess som mycket intensiv där hon uppnår ett tillstånd i ”flow”. Hon arbetar ofta länge och oavbrutet. Genom att arbeta med flera målningar samtidigt får hon tillgång till sitt inre som låter intuitionen styra. Målningarna ändras och formas om och om igen. Det finns inga färdiga motiv utan likt världen endast förändring och rörelse.

Eugenia är född 1946 i Porto-Portugal, uppväxt i Angola i Afrika och mötte en svensk och hamnade i Sverige 1970.

Om oss

I juni 2019 startade Galleri Sillvik sin verksamhet. Här finns vi på den mittersta av husets tre våningar, 150 kvm i en sekelskiftesmiljö av ljusa rum med kakelugnar och högt i tak. Våningen är indelad i tre sektioner som benämns som Galleri Orange, Blå och Grön. Nytt från 2020 är att vi också erbjuder möjlighet att visa konst i en kulturhistorisk utomhusmiljö kantad av ängar, fruktträdgårdar och en engelsk park.

Bakom verksamheten finns vår utställningskommitté. Vi som driver galleriet har alla en anknytning till konstnärlig verksamhet. Vi vill att Sillvik ska fungera som ett fönster mot omvärlden, en plats för såväl skapare som betraktare att förmedla och uppleva konst.

Syfte

Att visa bra konst av professionella konstnärer och konsthantverkare liksom duktiga amatörer. Vi vill skapa en kontaktyta mellan konsten och betraktaren och samla erfarenheter och konstyttringar i och utanför huset.

Mål

Att vara en årligt återkommande plats för skapande och konstnärligt utbyte.

Skriv gärna om du har frågor eller spännande idéer.

Information till utställare

Här finns mer information för dig som vill veta mer om att ställa ut hos oss.